Czynniki uczulające
Alergeny wziewne:
- pyłki roślin - okres pylenia od lutego do października
- roztocze kurzu domowego - głównie żywią się naskórkiem ludzkim, najwięcej jest ich w dywanach, materacach, pościeli
- grzyby pleśniowe - znajdujące się w pomieszczeniach jak i na zewnątrz, produkują miliony zarodników bardzo silnie uczulających
- alergeny pochodzenia zwierzęcego - sierść i naskórek kota, psa, konia, drobnych gryzoni, pióra ptaków
Alergeny pokarmowe:
- mleko krowie- uczulenie może już wystąpić we wczesnym okresie niemowlęcym powodując atopowe zapalenie skóry i spadek odporności
- jajo kurze - owoalbumina białka kurzego morze wywoływać groźne odczyny alergiczne w postaci obrzęku warg, krtani, ciężkiej biegunki, wymiotów, pokrzywki, a nawet astmy
- pszenica - uczulają produkty z białej mąki pszennej
- ryby - czasami uczulenie przebiega bardzo burzliwie, nawet sam zapach może wywołać napad astmy
- owoce i warzywa
- uczulenie wywołują również konserwanty i barwniki dodawane do produktów spożywczych
Alergeny kontaktowe:
- nikiel - zamki błyskawiczne, sprzączki, zapinki, kolczyki, klamki, itp.
- chrom - występuje w wielu przedmiotach domowego użytku, w zanieczyszczonym powietrzu i żywności
- kosmetyki, artykuły chemiczne
- lista alergenów kontaktowych jest bardzo długa i stale się powiększa