Czynniki uczulające

A A A

Alergeny wziewne:

  • pyłki roślin - okres pylenia od lutego do października
  • roztocze kurzu domowego - głównie żywią się naskórkiem ludzkim, najwięcej jest ich w dywanach, materacach, pościeli
  • grzyby pleśniowe - znajdujące się w pomieszczeniach jak i na zewnątrz, produkują miliony zarodników bardzo silnie uczulających
  • alergeny pochodzenia zwierzęcego - sierść i naskórek kota, psa, konia, drobnych gryzoni, pióra ptaków

Alergeny pokarmowe:

  • mleko krowie- uczulenie może już wystąpić we wczesnym okresie niemowlęcym powodując atopowe zapalenie skóry i spadek odporności
  • jajo kurze - owoalbumina białka kurzego morze wywoływać groźne odczyny alergiczne w postaci obrzęku warg, krtani, ciężkiej biegunki, wymiotów, pokrzywki, a nawet astmy
  • pszenica - uczulają produkty z białej mąki pszennej
  • ryby - czasami uczulenie przebiega bardzo burzliwie, nawet sam zapach może wywołać napad astmy
  • owoce i warzywa
  • uczulenie wywołują również konserwanty i barwniki dodawane do produktów spożywczych

 

Alergeny kontaktowe:

  • nikiel - zamki błyskawiczne, sprzączki, zapinki, kolczyki, klamki, itp.
  • chrom - występuje w wielu przedmiotach domowego użytku, w zanieczyszczonym powietrzu i żywności
  • kosmetyki, artykuły chemiczne
  • lista alergenów kontaktowych jest bardzo długa i stale się powiększa